knappe vrouwen

Heb een documentaire gezien gisteravond. Knappe vrouwen zijn succesvoller dan lelijke.
Oh ja, dat is bewezen.
Dat is bewezen?
Ja dat is onderzocht. Dat is waar.
Hoe weet je dat dan?
Daar is onderzoek naar gedaan. Wetenschappelijk onderzoek. Dat is gepubliceerd. Kan ik wel voor je opvragen als je wil.
Dus je bent het er mee eens?
Nee. Ja. Wat maakt het uit. Het is zo. Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen.
Wat is knap en wat is lelijk? Dat wordt niet gedefinieerd. Er wordt aangenomen dat over knap en lelijk objectieve overeenstemming bestaat.
Het is gewoon zo.

Om de stelling te bewijzen dat knappe vrouwen succesvoller zijn dan lelijke wordt een proef gedaan. De knappe vrouw staat naast haar auto langs de weg. De motorkap staat open. Heeft ze autopech? De vraag is zal iemand stoppen om haar te helpen. De vrouw is blond. Draagt een blouse met decolleté. Een kort spijkerrokje. Blote benen. Ze krijgt snel hulp aangeboden. Ze heeft geen autopech. De benzine is op. Alle mannen die stoppen gaan benzine voor haar halen.
De lelijke vrouw is aan de beurt. Zij draagt een witte blouse met decolleté. Hetzelfde korte spijkerrokje. De benen bloot. Het duurt lang voordat er iemand stopt. Niemand biedt aan om benzine te gaan halen. De mannen die stoppen wijzen haar de weg naar het dichtstbijzijnde benzinestation.
De proef is geslaagd. Het bewijs is geleverd.
Knappe vrouwen zijn succesvoller dan lelijke.
De lelijke vrouw heeft zwart haar. Kijkt een beetje boos. De lelijke vrouw maakt geen hulpeloze indruk. Ik heb geen hulp nodig straalt ze uit. Ze staat voor haar kapotte auto. Ze ziet eruit alsof ze haar eigen problemen kan oplossen. Ze ziet eruit alsof ze heel goed in staat is om zelf benzine te halen bij het tankstation. Ze ziet eruit alsof ze het gewicht van een volle jerrycan kan dragen.
Ze ziet eruit alsof ze niet bang is daarbij haar nagels te breken. Ze ziet eruit alsof ze het niet erg vind dat haar handen naar benzine gaan ruiken.
De mannen schatten deze signalen goed in en rijden door. Aan een stoere vrouw is geen eer te behalen.
De knappe vrouw ziet er niet zo zelfstandig uit. Hulpeloosheid straalt ze uit en sex. Dat is een eenduidig signaal. De mannen schieten haar te hulp. Knappe vrouwen zijn succesvoller in het leven. Het is onderzocht en wetenschappelijk bewezen.


Is het lelijk, vraagt Andreas.
Het is lelijk, zeg ik.
Andreas kijkt tevreden.
Tegen niemand zeggen, zegt hij.
Is het lelijk?
Hij vraagt het nog eens. Staart naar zijn schilderij. Vraagt mijn mening. Het is goed lelijk, zeg ik.
Gelukkig, zegt Andreas.

zondag 7 januari 2007